ROMANIA

AGENTIA JUDETEANA PENTRU OCUPAREA

FORTEI DE MUNCA PRAHOVA

 

EVOLUTIA SOMERILOR IN LUNA OCTOMBRIE 2017

La sfarsitul lunii octombrie 2017, rata somajului inregistrat la nivelul judetului Prahova a fost de 3,08%, in scadere cu 0,08% fata de rata somajului inregistrata la sfarsitul lunii septembrie 2017 si in scadere cu 1,33% fata de luna octombrie a anului 2016.
Numarul total de someri la finele lunii octombrie 2017, de 9.153 persoane, a crescut cu 247 persoane fata de cel de la finele lunii anterioare.

In luna octombrie 2017, fata de luna septembrie 2017, se constata o crestere a numarului de intrari in evidente, in special datorita cresterii numarului de persoane in cautarea unui loc de munca care solicita inregistrarea, precum si cresterii numarului de persoane in cautarea unui loc de munca care solicita acordarea indemnizatie de somaj, precum si cresterii numarului de reactualizari de cereri de loc de munca a persoanelor in cautarea unui loc de munca inregistrate in evidentele agentiei.

Astfel, cresterea numarului de intrari in evidente a fost de 3,41% fata de luna precedenta , principalele motive fiind :

  1. cresterea numarului absolventilor care au solicitat acordarea indemnizatiei de somaj (+9,77% fata de luna septembrie 2017)
  2. cresterea numarului de persoane provenind din munca care au solicitat indemnizatia de somaj(+10,27% fata de luna septembrie 2017)
  3. scaderea numarului de someri care s-au inregistrat ca persoane in cautarea unui loc de munca (-42,00% fata de luna septembrie 2017)

Principalele motive de inregistrare in evidente a somerilor in luna octombrie 2017 sunt urmatoarele :

Totodata, fata de luna septembrie 2017, se constata si o scaderea importanta a numarului de someri care ies din evidenta AJOFM Prahova , cauzele fiind :

Ponderea somerilor neindemnizati in numarul total al somerilor (69,35%) inregistreaza o scadere fata de luna precedenta cu 0,71% , in special datorita nereinnoirii cererilor de loc de munca de catre somerii inregistrati ca persoane in cautarea unui loc de munca.
In cursul lunii octombrie 2017, niciun agent economic nu a procedat la disponibilizarea prin concediere colectiva de salariati, iar AJOFM Prahova nu a oferit servicii de preconcediere pentru niciun salariat
Pentru luna noiembrie 2017 nu se preconizeaza disponibilizarea colectiva de salariati din judetul Prahova,niciun agent economic nu si-a anuntat intentia de a efectua concedieri colective, estimandu-se, pe termen scurt, cresterea numarului de someri, insa, pe ansamblu, scaderea ratei somajului.

Oferta de locuri de munca inregistrata in evidentele AJOFM Prahova a crescut constant in ultimii ani, trendul mentinandu-se si in anul 2017, in cursul lunii octombrie 2017 s-a manifestat tendinta generala din ultimii ani in ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante comunicate, fiind inregistrate in evidente 4.037 locuri de munca vacante, comparativ cu 2.879 locuri de munca din luna septembrie 2017. In acelasi timp, numarul incadrarilor in munca prin AJOFM Prahova, a fost de 821 persoane in luna octombrie 2017, cu tendinta de crestere.